info@lexlegal.com +44 2036324110

Almanya

Almanya Oturum İzni

5 yıl gibi bir süre Almanya’da oturmanız halinde Alman vatanadaşı olabilir ve bu şekilde Avrupa Birliği’ne dahil farklı ülkelerde de seyahat ve yaşam hakkı elde edebilirsiniz.

germany_citizenship_by_investment

Avrupa Birliği’ne bağlı bir ülkede süzesiz oturum hakkı olan kişiler, 3 aydan uzun süre birliğin dışında yer alan bir ülkede kalamaz. Almanya süresiz oturum iznine başvuru taleplerini titizlikle incelemektedir. Bu nedenle başvuru yapmayı düşünen kişilerin süreci hızlandırmak ve red almayı önlemek amacıyla uzman kuruluşlardan danışmanlık hizmeti alması faydalı olacaktır. Almanya süresiz oturum izinleri belli şart ve periyodlara göre sınıflandırmıştır;

 

  • Geçici Oturum izni

 

Geçici oturum izni ile kişiler 1 yıl yani 12 ay için Almanya’da ikamet edebilmektedir. Özellikle eğitim ve iş amaçlı nedenlerle giden vatandaşların tercih etmiş olduğu vize türüdür. 1 yılın sonunda duruma göre vize uzatma talebi yapılabilmektedir.

 

  • AB Mavi Kart

 

AB Mavi kartı geçici süreli oturum iznine benzer olsa da, süre olarak daha uzun ikamet hakkı verir. Amacı yetenekli ve yüksek vasıf sahibi olup Avrupa vatandaşı olmayan kişilere, Almanya veya diğer Avrupa ülkelerinde çalışma ve yaşama hakkı vermektir. Bu vizeye başvuru yapacak kişilerin genellikle yüksek lisans ve üstü seviyede eğitim sahibi olması gerekir. Çoğunlukla mühendislik, teknoloji, matematik ve bilim alanlarından yapılan başvurular tercih edilmektedir.

Bu kart sahiplerinin oturum hakkı süresi 4 yıldır. Bu sürenin sonunda oturum izni yenilenebilir. Her ne kadar mavi kart ile 4 yıl oturum izni olsa da, Almanya’da 33 ayı tamamlayan kişiler daimi oturuma başvuru hakkını elde etmiş olur.

Bu kart, dört yıllık bir süre için geçerli olup, belirtilen işin devamlılığı halinde otomatik olarak yenilenmektedir. 4 yıl geçerli olan bu kart ile gerekli şartlar yerine getirildiğinde 33 ayı tamamladıktan sonra daimi oturum izni almak mümkündür. AB Mavi kartına sahip olduktan sadece 21 ay sonra Almanca dilini konuşan veya anlayan kişiler sürekli ikamet alabilirler.

Mavi karta sahip olan kişiler ailelerini beraberinde Almanya’ ya görürebilir. Yalnız aile bireylerinin çalışma izni ancak süresiz oturum hakkını elde ettikten sonra mümkün olur.

 

  • Almanya daimi oturum izni

 

Bir diğer yerleşim izni de daimi oturum iznidir. Bu hakka sahip kişilerin Almanya’ da yaşamak ve ikamet etmek zorunlulukları yoktur. Bu izin, AB dışındaki kişilere ve AB Mavi kartlı bireylere beş yıldan sonra vatandaşlık hakkı vermektedir. Süresiz oturum izni başvurusunda Almanca dil yeterliliği çok katıdır beş içindeki vergi ve katkılar düzenli bir şekilde ödenmiş olmalıdır. Eş, çocuklar ve bakmaya yükümlü kişiler öncelikle geçici oturum iznine tabi olup birkaç yıl sonrasında Almanya süresiz oturum hakkı elde eder.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Geri Arama İste